Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

Canisterapie v Nemocnici AGEL Český Těšín stále pomáhá pacientům. Border kolii Caesara nahradil pes Jonáš

29.5.2024

Pacientům Nemocnice AGEL Český Těšín zpříjemňuje pobyt v nemocnici na odděleních nový canisterapeutický pes Jonáš. Canisterapie je metoda využívající pozitivní vliv přítomnosti psa na zdraví a psychiku člověka. Každá návštěva pejska Jonáše s majitelkou Lucií Mayerovou potěší naše pacienty na oddělení následné péče a odborné ošetřovatelské péče.

Canisterapie není v Nemocnici AGEL Český Těšín žádnou novinkou. Tuto pokrokovou terapii nabízí zařízení přes 12 let. Canisterapie využívá pozitivního působení psa na člověka, kdy vycvičený pes pomáhá aktivizovat dlouhodobě hospitalizované pacienty, ulevuje jim od napětí a zpříjemňuje jim pobyt v nemocnici. „Pes pomáhá lidem po stránce fyzické i psychické. Při hlazení a mazlení jsou pacienti motivováni k pohybu, zlepšuje se jim jemná motorika, také jim návštěva chlupatého kamaráda zlepšuje náladu a posiluje se vzájemná komunikace a důvěra. Zkušenosti a ohlasy na tuto terapii jsou ryze kladné a zájem opravdu velký,“ říká Mgr. Eva Palianová, zdravotně – sociální pracovnice Nemocnice AGEL Český Těšín.

Nemocnici AGEL Český Těšín probíhá canisterapie pravidelně dvakrát měsíčně, a to konkrétně na oddělení následné péče, odborné ošetřovatelské péče a na Sociální službě NCT. Pes Jonáš nahradil border kolii Caesara a pejsků v nemocnici se za dobu provozování canisterapie vystřídalo již několik.

Pes Jonáš vypadá jako větší plyšový mazlíček a uchvacuje pacienty sněhovou barvou a veselou povahou. Je to poprvé, kdy máme na canisterapii plemeno Samojeda, má úžasnou srst a je velmi společenský. Pacienti si ho hned při první návštěvě velmi oblíbili a stále se ptají, kdy za nimi zase přijde. Také mám pocit, že Jonáš zlepší náladu na celém oddělení, má z něj radost i personál, hned si ho všichni hladí,“ dodává Mgr. Eva Palianová s tím, že canisterapie probíhá individuálně na pokojích pacientů nebo ve skupince. Canisterapie v Nemocnici AGEL Český Těšín funguje díky spolupráci s organizací Podané ruce, z.s.

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: