Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

Světový den páteře – chronická bolest zad podle odborníků trápí až 40% obyvatel České republiky. Věkový průměr pacientů ale stále snižuje. Na vině je stres i špatný pohybový stereotyp.

16.10.2023

Rehabilitační oddělení Nemocnice AGEL Česky Těšín každoročně ošetří řadu pacientů, kteří se potýkají s chronickými bolestmi páteře. Jedná se zejména o starší ročníky, kdy tyto problémy pacientům způsobilo dlouhodobé přetěžování, ale i ty, kteří celý život žili v nesprávném pohybovém stereotypu. Bohužel věkový průměr lidí, kteří zdejší odborníky navštíví, se stále snižuje.

„Nejčastější vady jsou svalové dysbalance trupového svalstva. Ve věku 60+ už se často jedná právě o  chronické pacienty. U mladších ročníků přibližně 35+ se často jedná akutní problémy, které jsme správným cvičením a úpravou pohybových návyků schopni řešit a můžeme v některých případech vyřešit i výhřez meziobratlové ploténky,“ říká Mgr. Alfréd Heckel vedoucí fyzioterapie a ergoterapie Nemocnice AGEL Český Těšín. Jeho pomoc ale stále více vyhledávají i rodiče malých dětí, u který je zásadní začít s nápravou včas.

„V těch nejnižších věkových skupinách jsou nejčastější diagnózou skoliózy páteře, malé pacienty to často nebolí, ale čím dříve začneme s takovým pacientem cvičit, tím větší je šance na zlepšení,“ dodává fyzioterapeut.

Pracovní zátěž, kdy  pacient každým nesprávným pohybem své páteři ubližuje. Držení těla a stres, který zvyšuje svalové napětí a to hlavně ve svalech, kde to vůbec nepotřebujeme – vyjmenovává další důvody chronické bolesti zad ředitelka Nemocnice AGEL Český Těšín a primářka Rehabilitačního oddělení MUDr. Barbora Zbránková. „Říká se, že psychika je polovina zdraví a je na tom hodně pravdy. V dnešní době se lidé málo pohybují, v populaci se zvyšují procenta obézních lidí a takové zatížení těla způsobuje nemalé bolesti páteře. Přecejen pohyb byl pro člověka vždy přirozenou aktivitou, v současné době to lidé nahrazují sportem, kde ale také cvičí například v posilovnách často nevhodně a tělo opět přetěžují,“ dodává MUDr. Zbránková.

Pro léčbu jmenovaných obtíží je podle odborníků nejideálnější individuální cvičení s fyzioterapeutem, který se konkrétně zaměří na daný problém jedince. „Terapii s fyzioterapeutem ještě žádný přístroj nenahradil, i když v dnešní době je na trhu mimo spousty přístrojů také spousta moderních robotů. U nás máme širokou škálu procedur, které nám pomáhají mírnit bolesti, aktivovat svalstvo či uvolňovat svalové spasmy. Lékař  volí kombinaci procedur dle individuálního stavu pacienta,“ říká Mgr. Alfréd Heckel vedoucí fyzioterapie a ergoterapie Nemocnice AGEL Český Těšín.

Odborníka je vhodné navštívit ideálně dříve, než bolesti páteře začnou. Správně prováděnou rehabilitací se dalšímu přetěžování páteře dá účinně předejít. Proto  fyzioterapeuti z týmu Nemocnice AGEL Český Těšín vyráží s cílem předcházení poruchám pohybového aparátu školit personál do okolních firem, kde může k přetěžování páteře docházet.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: