Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

Úspěšnou léčbu nehojících se ran a kožních defektů absolvovaly v Nemocnici AGEL Český Těšín stovky pacientů

9.8.2023

Proleženiny, bércové vředy, diabetické defekty i jiné nehojící se rány mohou lidé z Českého Těšína a okolí řešit u odbornice s úzkou specializací. V Nemocnici AGEL Český Těšín působí již 30 let Andrea Hrkalová, specialistka na nehojící se rány a kožní defekty, které trápí řadu pacientů a jsou způsobeny nefunkčností kůže. Specializovaná léčba těchto obtíží má přitom mimořádnou úspěšnost.

Škála obtíží, které spadají do kategorie chronických ran, je široká – od defektů po ztrátových poraněních kůže, přes bércové vředy, proleženiny, až po diabetickou nohou. Akutní či nehojící se rány a kožní defekty přitom trápí nejen seniory a těžce nemocné, dlouhodobě ležící pacienty. Nevyhýbají se ani mladým lidem. „Na našem oddělení máme především seniory, kteří jsou u nás hospitalizovaní delší čas. Díky tomu mám dlouhodobý přehled o jejich ranách a je pro mě radost, když vidím, jak se hojí. Jednou týdně k nám dojíždí externí specialista na rány – lékař, se kterým kontrolujeme komplikované nehojící se rány a on doporučuje vlhké hojení a další postup při léčbě. Vždy vše konzultujeme společně a jsem za nemocnici styčným bodem v tomto směru,“ uvádí staniční sestra Oddělení následné péče Nemocnic AGEL Český Těšín Andrea Hrkalová s tím, že o radu ji často žádají i zdravotníci z jiných oddělení. 

 

Odborné znalosti získala staniční sestra na certifikovaném kurzu Hojení ran, který ji zasvětil do tajů nejmodernějších postupů a pomůcek pro léčbu chronických ran. Ještě 20 let zpátky byli lidé s ranami, vředy či proleženinami často kvůli nehezkému pohledu a zápachu odsunuti na okraji společnosti. Současná medicína jim ale věnuje velkou pozornost a nabízí zcela nové možnosti léčby obnovující myšlenku vlhkého hojení. V minulosti se pacienti s chronickými ranami často museli smířit s bolestmi trvajícími dlouhé měsíce, sníženou kvalitou života a potřebou dlouhodobé péče a léčby, dostávali denně dezinfekce a byli převazováni. Dnes speciální krytí (s různými přípravky, které vsakují hnis) vydrží i několik dnů, než se vymění.

 

Na Oddělení následné péče se Andrea Hrkalová stará průměrně o 10 hospitalizovaných pacientů s problémy s nehojícími se ránami a kožními defekty. „Úspěšnost léčby je obrovská. Často jsou u nás hospitalizováni pacienti s dekubity čtvrtého (nejvyššího) stupně a nám se po několika týdnech až měsících daří dostat na druhý stupeň. V tom případě jde pacient do domácí péče, kde se pokračuje v léčbě až do úplného vyléčení,“ vysvětluje staniční sestra s tím, že chronické rány je důležité nepodceňovat a vždy se svěřit do péče odborníka. 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: