Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

Vedra jsou zátěží i pro naše chodidla. Na správnou obuv je třeba myslet i během léta

20.7.2022

Na první pohled by se mohlo zdát, že léto našim nohám prospívá, ale opak je pravdou. „Pokud tedy nechodíme na boso,” říká MUDr. Barbora Zbránková, primářka rehabilitačního oddělení Nemocnice AGEL Český Těšín s tím, že na větší zátěž pro nohy působí v létě hned několik faktorů.

Vysoké letní teploty mají velice často za následek otékání nohou, které se mnohem více potí, což vede k tomu, že jindy dobře padnoucí bota je nám najednou těsná a způsobuje otlaky. „Také pásky od letních bot přednoží a prsty zaškrtí, otlaky, odřeniny ba i puchýře vzniknou velice rychle. Tyto nepříjemné kožní defekty samozřejmě bolí, což náš mozek vyhodnotí tak, že aby zmírnil bolest, přeprogramuje celý chůzový stereotyp. Samozřejmě špatně. A pokud tvrdošíjně tuto nevhodnou obuv používáme, tak si tento špatný stereotyp zafixujeme,” varuje MUDr. Barbora Zbránková, která je také ředitelkou českotěšínské nemocnice.

Na druhou stranu jsou v letě oblíbené tzv. žabky, nebo různé klapky, které by teoreticky nemusely nikde na kůži způsobit problémy. Jak ale primářka upozorňuje, tento druh obuvi ale skýtá jiné nebezpečí. „Tím, jak je volná, tak se musí naše prsty, svaly na chodidle a potažmo celý řídící systém pohybu – tedy náš mozek, snažit, aby botu na noze udržel. Tím si vytváříme špatné postavení na prstech. Jsou křečovitě skrčené, takže mohou vznikat i kladívkovité prsty, kdy se přetěžují hlavně flexory, tedy svaly, které ohýbají prsty dolů. V konečném důsledku je ale přeprogramován celý pohyb při chůzi a mozek nemá tolik času kontrolovat jiné pohyby,” vysvětluje zkušená lékařka z Nemocnice AGEL Český Těšín.

Jaká je tedy nejlepší prevence? „Chůze na boso je ideál, ale tak po zahradě, na louce, v přírodě. Asi není úplně vhodná do města na tvrdé chodníky, nebo na cesty, kde se naše zhýčkaná kůže může poranit. Barefood boty, které by měly být extra pohodlné, široké, s tenkou podrážkou taky nejsou lékem na všechno. Hlavně se s nimi musí začít postupně, trasy v nich pomalu prodlužovat. Jaké je zásadní řešení? Nakupovat boty s rozmyslem a pečlivě zkoušet. Zda netlačí, z jakého jsou materiálu. Kůže se poddá, ale u umělé hmoty to nelze očekávat. Boty musí dobře na noze sedět, ať nemusíme vyvíjet úsilí o jejich udržení na noze při běžné chůzi,” dodává MUDr. Barbora Zbránková s tím, že na otoky existuje celá řada léků i techniky, kterými lze otoky minimalizovat.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: