Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

Neublížit pacientovi ani sobě. Odborníci z Nemocnice AGEL Český Těšín poradili hasičům, jak manipulovat s nemohoucími či extrémně obézními

24.5.2022

Na začátku spolupráce velitel stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) v Českém Těšíně oslovil vedení Nemocnice AGEL Český Těšín s tím, že jsou hasiči často voláni k nemohoucím lidem a chtěli by získat informace od odborníků, jak správně s nimi manipulovat a transportovat zraněné do bezpečí. Školením prošlo 30 příslušníků HZS MSK.

„Hasiči jsou často voláni k lidem po pádu, v bezvědomí, zaklínění a zkrátka k těm, kteří se nejsou schopni sami postavit a ani jejich blízcí jim nemohou pomoci. Také jsou často přizváni k případům obézních nemocných, které je třeba transportovat do nemocnice, ale sami záchranáři toho pro extrémní váhu pacienta nejsou schopni,” uvádí Ing. Pavel Haas, velitel českotěšínské stanice.

Cílem školení proto bylo naučit hasiče správně manipulovat s těmito lidmi tak, aby jim neublížili a zároveň ochránili svůj pohybový aparát. „Školení s hasiči je velmi přínosné. Z naší strany hasičům vysvětlujeme, jak zacházet s pacientem tak, abychom neublížili ani pacientovi ani sobě. Nacvičujeme správné polohy při zvedání a přesunech. Od hasičů mám asi nejlepší zpětnou vazbu, protože sami si nastaví polohu, ze které musíme při přesunu klienta vycházet. S takovými polohami se ve zdravotnictví v podstatě nesetkáme, takže taková práce a zkušenost pak obohatí i nás” konstatuje Mgr. Alfréd Heckel, vedoucí fyzioterapeut Nemocnice AGEL Český Těšín.

„Spolupráce s HZS MSK začala v druhé polovině dubna a nakonec proběhly tři školení, kterých se zúčastnilo celkem 30 hasičů z Českého Těšína a Karviné. Je správné, že velitelé přistupují k náročné práci svých kolegů zodpovědně, protože i když je při zásahu pro hasiče priorita pomoci zraněnému či nemohoucímu, musí myslet také na své zdraví,” říká MUDr. Barbora Zbránková, předsedkyně představenstva Nemocnice AGEL Český Těšín s tím, že v letošním roce specialisté z rehabilitace připravili seminář také pro pracovníky v sociálních službách, kteří pomáhají ve městě imobilním občanům. I jim zdravotníci jim předali cenné rady, jak zvládat náročnou práci a zároveň šetřit své zdrav

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: