Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

Nedostatek vitamínu D trápí většinu populace. Prevence nedostatku vitamínu D zejména u starších lidí může udržet svalovou výkonnost a podpořit imunitu, radí lékařka Nemocnice AGEL Český Těšín

29.10.2021

S podzimním počasím přichází i méně slunečné dny. Málo slunečního svitu a nevhodná strava jsou důvody, proč většina populace trpí nedostatkem vitamínu D. Správným doplněním vitamínu D lze významně podpořit náš imunitní systém. Světový den vitamínu D si každoročně připomínáme 2. listopadu.

Vitamín D hraje zásadní roli v metabolismu vápníku a kostní tkáně. Jeho nedostatek v dětství a dospívání vyvolává křivici, v dospělosti měknutí kostí s jejich deformacemi a bolestmi, především v oblasti pánve a dolních končetin. Úloha vitamínu D v organismu je ale mnohem širší. Správná hladina hodnot vitamínu D ovlivňuje imunitu, vznik a vývoj nádorových onemocnění, poruchy autistického spektra a má vliv i na obezitu. V dnešní době, kdy se celá společnost potýká s onemocněním COVID-19, je jeho užívání k ovlivnění imunity velmi důležité.

Většinová populace má nedostatek vitamínu D, ale především u starší populace je nedostatek velmi častý díky nízkému přijmu vhodné stravy a nedostatečnému slunění. „Nedostatek vitamínu D je spojen řídnutím kostí, úbytkem svalové hmoty a zvýšenou lomivostí kostí. Správná hladina vitamínu D u starších osob je podmínkou udržení lepší svalové síly a funkce. Byly prováděny studie, kde zjistili, že nedostatek vitamínu D snížil svalstvo o 37%. Prevence nedostatku vitamínu D u starších lidí může pomoci udržet svalovou výkonnost a snížit riziko onemocnění souvisejících se svaly,“ vysvětluje MUDr. Anna Štefunková, lékařka rehabilitačního oddělení Nemocnice Český Těšín s tím, že zachování funkce kosterního svalstva po celý život je zásadní. Podporuje soběstačnost, mobilitu, zlepšuje kvalitu života, omezuje svalovou slabost a pády. V poslední době se také objevují informace, že nedostatek vitamínu D ovlivňuje rozvoj obezity a metabolického syndromu.

Zdrojů jak snadno a přirozeně doplnit hodnoty vitamínu D je hned několik. Tím nejvíce příjemným pro většinu z nás je slunění. Díky ultrafialové složce slunečního záření se nám v kůži tvoří přirozená hladina vitamínu D. V naši zemi, ale máme jen pár měsíců, které nám umožnují získat vitamín D touhle cestou. V ostatních měsících můžeme vitamín D získat vhodnou a zdravou stravou. Zdrojem jsou především ryby, jako je losos, sleď nebo úhoř. Vitamín D si lze doplnit i z mléka, žloutků nebo jater.

„Podávání vitamínu D neovlivňuje jen naši imunitu, ale statisticky také snižuje výskyt depresí u dospělých. Způsob, jak zajistit dostatek vitamínu D, je zvýšení příjmu vitamínu potravou, rozumnou expozicí UV záření a jeho podávání formou medikamentů. Vhodný je příjem 1000-2000 IU vitamínu D denně či odpovídající dávka 1x týdně,“ radí MUDr. Anna Štefunková.

V laboratoři Nemocnice AGEL Český Těšín lze stanovit hladinu vitamínu D z odběru krve. Dle výsledku lze následně zahájit terapii případné hypovitaminózy. Pokud je z klinického nálezu evidentní nedostatek vitamínu D, lze ihned zahájit jeho substituci. „Není to však jen o samotné náhradě vitamínu D. Cvičení zachovává funkci svalů. Bezpodmínečně nutná je tedy cílená pohybová aktivita zaměřená individuálně na každého jedince s ohledem na jeho aktuální zdravotní potíže k posílení trupového a končetinového svalstva a odstranění svalových dysbalancí vznikajících v důsledku nesprávných pohybových stereotypů. To vede k prevenci pádů a jejich následků, nejčastěji zlomenin stehenních kostí a obratlů páteře,“ uzavírá lékařka rehabilitačního oddělení Nemocnice Český Těšín.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: