Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

Pacientům zpříjemňuje volný čas dobrovolnická četba i vystoupení dětí z mateřské školy

3.12.2018

Čtení z knih, vyprávění o minulosti a o tradicích s paní knihovnicí, ale i pásma básniček, písniček a tanečků v podání dětí ze školky. To vše nabízí Nemocnice Český Těšín, člen skupiny AGEL, v rámci volnočasových aktivit pro pacienty, se kterými v nemocnici pomáhají i dobrovolníci.

„Za naši městskou knihovnu chodím do nemocnice předčítat vždy jednou za měsíc. Zaměřuji se na historii Těšína, čteme si z knih a vyprávíme si, jak se kdysi žilo, co se jedlo, o rodinných tradicích a zvycích. Pacienti se rádi zapojují a vzpomínají na své mládí. Je to taková společná konverzace,“ řekla Renáta Nevelöšová, vedoucí studovny a čítárny Městské knihovny Český Těšín, která zaštiťuje v nemocnici projekt Čtení pro seniory.

Zajímavé dopoledne tak dělá většinou skupince 15 zájemců z oddělení odborné ošetřovatelské péče a oddělení následné péče. Připojují se i klienti ze sociálních lůžek, tedy lidé dříve hospitalizovaní v nemocnici, kteří se ale kvůli nově vzniklé nepříznivé situaci ještě nemohou vrátit do svého domácího prostředí.

Nemocnicí ale často zní i dětský zpěv a smích. Spolupracují zde totiž nejen s městskou knihovnou, ale také se těmi nejmenšími. Děti z mateřských školek Firemní a Akátové z Českého Těšína si pro zdejší seniory připravují program čtyřikrát do roka.

„Ve spolupráci se školkami děláme čtyři akce během pomyslného školního roku.  Program začíná podzimním tvořením dětí se seniory, letos jsme na začátku října vyráběli jablíčka z papíru a vlny. Další akcí je vystoupení dětí u příležitosti Vánoc a Nového roku. Před Velikonocemi nás čeká další tvoření, tentokráte jarní. Závěr patří květnovému programu u příležitosti Dne rodiny. Při tom loňském si naši klienti připravili dárečky pro děti, které jim po vystoupení předali,“ řekla Pavlína Pnioková, marketingová manažerka Nemocnice Český Těšín.

„Za programy i čtení pro seniory jsme rádi. Pomáhají našim pacientům i klientům sociálních lůžek být stále aktivní a nepodléhat nudě. Vždy se na odpoledne těší, rádi se zapojují do diskusí i do vyrábění, a jsou tak stále aktivní, jak jim jen jejich aktuální zdravotní stav dovolí,“ uzavřela Pavlína Pnioková.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: