Logo

Vy a Vaše zdravíJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

O nemocnici

V Nemocnici Český Těšín vaří nejen pro nemocné

25.10.2017

Přestože v Nemocnici Český Těšín, která je členem skupiny AGEL, potkáme v průměru 130 hospitalizovaných pacientů, zaměstnanci ve zdejší kuchyni připravují běžně na 350 jídel. Kromě pacientů si na nich pochutnávají také zdejší zaměstnanci a dokonce i externí zájemci z řady firem či nedalekého domova seniorů. K dispozici jsou v nemocnici nejen jídla racionální, ale i vhodná pro diabetiky, osoby s intolerancí laktózy nebo třeba jídla bezlepková. Zaměstnanci, externí zájemci a pacienti rehabilitačního oddělení si přitom mohou vybírat hned ze tří druhů jídel.

Nemocnice Český Těšín disponuje čtyřmi odděleními – rehabilitačním, oddělením odborné ošetřovatelské péče, následné péče a oddělením následné péče s rehabilitací. Většinu ze stotřicítky hospitalizovaných zde tedy tvoří lidé vyššího věku, kteří vyžadují stravu speciální nejen svým složením, ale i konzistencí. „Naši starší pacienti mají často potíže s kousáním či polykáním, čemuž přizpůsobujeme i stravu. Pokud tito pacienti netrpí problémy trávící soustavy, lze jim přiřadit příslušnou dietu s modifikacemi masa, které podáváme krájené nebo mleté. Díky tomu zachováváme rozmanitost stravy, která u běžné kašovité stravy jinak není na takové úrovni. U diabetiků pak například upřednostňujeme před kusovým ovocem ovocno-zeleninové šťávy a námi připravované diabetické ovocné přesnídávky,“ vysvětluje Jolana Kajzarová Dis., vedoucí stravovacího provozu Nemocnice Český Těšín.

Výčet nabízených diet v nemocnici zahrnuje běžné základní diety, mezi které patří racionální, diabetická, kašovitá, šetřící, s omezením tuku, nízkobílkovinná či bezezbytková, tak i speciální jako jsou například tekutá výživná či diabetická šetřící. Připravují se i standardizované diety bezlepková, dieta při intoleranci laktózy nebo redukční. S noční přípravou jídel přitom pomáhá v kuchyni nový konvektomat, který nemocnice zakoupila teprve před nedávnem.

„Na našem pracovišti máme k dispozici dva menší konvektomaty, bez kterých si už naši pracovníci přípravu jídel nedovedou představit. Přípravu jídla opravdu významně usnadňují a urychlují, což oceňujeme jak ve dne, tak i v noci,“ dodává Jolana Kajzarová.

Kromě sto třiceti pacientů si přitom na jídlech ze zdejší kuchyně pochutnává i čtyřicítka klientů blízkého domova seniorů, padesát zaměstnanců nemocnice a dokonce i 130 externích zájemců. Zaměstnanci, externí zájemci a za příplatek také pacienti rehabilitačního oddělení si přitom mohou vybírat dle vlastní chuti ze tří druhů jídel.

 

 

Zpět