Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

V Nemocnici Český Těšín vaří nejen pro nemocné

25.10.2017

Přestože v Nemocnici Český Těšín, která je členem skupiny AGEL, potkáme v průměru 130 hospitalizovaných pacientů, zaměstnanci ve zdejší kuchyni připravují běžně na 350 jídel. Kromě pacientů si na nich pochutnávají také zdejší zaměstnanci a dokonce i externí zájemci z řady firem či nedalekého domova seniorů. K dispozici jsou v nemocnici nejen jídla racionální, ale i vhodná pro diabetiky, osoby s intolerancí laktózy nebo třeba jídla bezlepková. Zaměstnanci, externí zájemci a pacienti rehabilitačního oddělení si přitom mohou vybírat hned ze tří druhů jídel.

Nemocnice Český Těšín disponuje čtyřmi odděleními – rehabilitačním, oddělením odborné ošetřovatelské péče, následné péče a oddělením následné péče s rehabilitací. Většinu ze stotřicítky hospitalizovaných zde tedy tvoří lidé vyššího věku, kteří vyžadují stravu speciální nejen svým složením, ale i konzistencí. „Naši starší pacienti mají často potíže s kousáním či polykáním, čemuž přizpůsobujeme i stravu. Pokud tito pacienti netrpí problémy trávící soustavy, lze jim přiřadit příslušnou dietu s modifikacemi masa, které podáváme krájené nebo mleté. Díky tomu zachováváme rozmanitost stravy, která u běžné kašovité stravy jinak není na takové úrovni. U diabetiků pak například upřednostňujeme před kusovým ovocem ovocno-zeleninové šťávy a námi připravované diabetické ovocné přesnídávky,“ vysvětluje Jolana Kajzarová Dis., vedoucí stravovacího provozu Nemocnice Český Těšín.

Výčet nabízených diet v nemocnici zahrnuje běžné základní diety, mezi které patří racionální, diabetická, kašovitá, šetřící, s omezením tuku, nízkobílkovinná či bezezbytková, tak i speciální jako jsou například tekutá výživná či diabetická šetřící. Připravují se i standardizované diety bezlepková, dieta při intoleranci laktózy nebo redukční. S noční přípravou jídel přitom pomáhá v kuchyni nový konvektomat, který nemocnice zakoupila teprve před nedávnem.

„Na našem pracovišti máme k dispozici dva menší konvektomaty, bez kterých si už naši pracovníci přípravu jídel nedovedou představit. Přípravu jídla opravdu významně usnadňují a urychlují, což oceňujeme jak ve dne, tak i v noci,“ dodává Jolana Kajzarová.

Kromě sto třiceti pacientů si přitom na jídlech ze zdejší kuchyně pochutnává i čtyřicítka klientů blízkého domova seniorů, padesát zaměstnanců nemocnice a dokonce i 130 externích zájemců. Zaměstnanci, externí zájemci a za příplatek také pacienti rehabilitačního oddělení si přitom mohou vybírat dle vlastní chuti ze tří druhů jídel.

 

 

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská, tisková mluvčí AGEL

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: