Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

V Nemocnici Český Těšín byla dnes otevřena a požehnána nová kaple

13.6.2017

Nové místo určené pro modlení, ale i rozjímání a duchovní útěchu, dnes slavnostně otevřela Nemocnice Český Těšín, která je členem skupiny AGEL. Nová nemocniční Kaple Ducha Svatého vznikla v dosud méně využívaných prostorách v prvním patře budovy A v prostoru oddělení odborné ošetřovatelské péče českotěšínské nemocnice. K dispozici bude jak pacientům, tak jejich rodinným příslušníkům.

Zájem o duchovní službu roste. V Nemocnici Český Těšín se stala již běžnou součástí týmu nemocniční kaplanka. Nyní mají lidé k dispozici také kapli. „V našem regionu je duchovní život daleko intenzivnější než v ostatních oblastech České republiky. V nemocnici působí kaplanka Yvona Guznarová, za našimi pacienty dochází duchovní z místní římskokatolické farnosti i kazatelé evangelikálních církví. Ale chybělo nám důstojné místo, kde by se mohly konat bohoslužby. Naši pacienti jsou hospitalizováni obvykle několik týdnů i měsíců a účast na bohoslužbě bude pro ně jistě velkým zážitkem. Nová kaple jim tedy přinese i léčbu duchovní,“ uvádí předsedkyně představenstva Nemocnice Český Těšín MUDr. Barbora Zbránková s tím, že kaple je pacientům volně přístupná.

Nová kaple bude sloužit jak katolíkům, tak evangelíkům. Vznikala ve spolupráci s Římskokatolickou farností Český Těšín, jejíž zástupci zde budou pravidelně docházet pořádat bohoslužby. Kapli dal požehnání farář farář Jan Svoboda a Václav Tomiczek. „Chtěli jsme, aby kaple sloužila jak katolíkům, tak evangelíkům, proto jsme se rozhodli pro pojmenování po Duchu Svatém, který všechny věřící sjednocuje. Jedna z našich farnic namalovala obraz Ducha Svatého, který zachycuje část Těšína českého a část polského, Piastovskou věž a také symbolický vstup do českotěšínské nemocnice – nad tím vším vévodí Duch Svatý. Tento obraz nyní nemocniční kapli zdobí,“ uvedl farář Jan Svoboda.

Nová kaple byla otevřena k příležitosti oslav 80. výročí založení nemocnice v červnu roku 1937.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: