Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

V Nemocnici Český Těšín začali léčit pomocí rázové vlny

5.4.2017

Nemocnice Český Těšín, která je členem skupiny AGEL, rozšířila nabídku služeb. Na rehabilitačním oddělení zdravotnického zařízení začali nyní léčit metodou rázové vlny. Tato neinvazivní léčebná metoda je vhodná pro léčbu bolestivých stavů – zejména k léčbě tzv. tenisových loktů, patních ostruh, bolestivých ramen, artróz nosných kloubů, bolestí svalových úponů a dalších zdravotních problémů. Podle dosavadních zkušeností se účinnost této léčby blíží 95 procentům.

K léčení používají fyzioterapeuti nový speciální přístroj. „Rázová vlna je akustická vlna, která přenáší obrovské množství energie na postižené místo. Účinky této terapie jsou zejména stimulace regeneračních procesů ve tkáních, zvýšení prokrvení, snížení svalového napětí a protibolestivý efekt působením na nervová zakončení," vysvětluje princip léčby vedoucí fyzioterapeut nemocnice Mgr. Alfréd Heckel s tím, že před několika roky lékaři mohli pacientům při těchto nemocech nabízet jen tradiční způsoby léčby, tedy klid, obstřiky, prášky proti bolesti. Tento způsob léčby však ne vždy vedl ke zmírnění nebo vymizení potíží. Pokud nebyla účinná rehabilitace, doporučoval se obvykle chirurgický zákrok.

Pro pacienta je léčba časově nenáročná a je prováděna ambulantně. Jedno ošetření znamená zhruba dva tisíce rázů, přičemž vše se nastavuje podle diagnózy. Pro efektivní léčbu je třeba provést tři až pět ošetření. Mezi jednotlivými sezeními se doporučuje minimálně jednotýdenní odstup. Po aplikaci rázové vlny se doporučuje dodržovat třídenní klidový režim a během série aplikací se nedoporučuje sportovní zátěž. Při vlastní aplikaci může mít pacient tak intenzivní pocit, že je potřeba zkorigovat sílu ošetření. „Vždy se řídíme reakcí pacienta. Ošetření rázovou akustickou vlnou nabízíme nejen pro klienty našeho léčebného zařízení, ale také pro ambulantní pacienty ze širokého okolí,“ uvádí Mgr. Alfréd Heckel.

Terapii rázovou vlnou musí vždy předcházet odborné vyšetření na ambulanci rehabilitace, přičemž zájemci o léčbu se mohou objednávat na telefonním čísle 558769249. „Základem bude vyšetření rehabilitačním lékařem, který zhodnotí stav pacienta, jeho anamnézu. Existují totiž i kontraindikace, při kterých by se tento přístroj neměl aplikovat,“ sdělil fyzioterapeut. Léčba rázovou vlnou se podle něj například nedoporučuje při poruchách srážlivosti krve, u pacientů s nádory, při zánětlivých onemocněních nebo u těhotných žen. „Tato léčba není hrazena zdravotními pojišťovnami a jedna aplikace stojí 300 korun,“ dodal.

Rázová vlna pomáhá v medicíně už víc než tři desetiletí. Jako první začal výboj o síle stovek megapascalů pomáhat v léčbě ledvinových kamenů. Metodu spočívající v drcení ledvinových a žlučových kamenů použili lékaři poprvé v Německu v roce 1980. 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: