Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

Za pacienty Nemocnice Český Těšín dochází nový čtyřnohý terapeut

13.7.2016

Pacientům Nemocnice Český Těšín, která je členem skupiny AGEL, zpříjemňuje těžké či dlouhé chvíle na odděleních nový canisterapeutický pes. Fenka Nutelka rasy miniaturní bulteriér je speciálně cvičená pro léčebnou terapii a spolu se svým majitelem Jaroslavem Novotným dochází nově především za pacienty na odděleních následné péče, sociálních lůžek a odborné ošetřovatelské péče.

Canisterapie obecně není v Nemocnici Český Těšín žádnou novinkou. Tuto pokrokovou terapii nabízí zařízení již pátým rokem. Canisterapie využívá pozitivního působení psa na člověka, kdy vycvičený pes pomáhá aktivizovat dlouhodobě hospitalizované pacienty, ulevit jim od napětí a zpříjemnit pobyt v nemocnici. „Pes pomáhá lidem po stránce fyzické i psychické. Při hlazení a mazlení jsou pacienti motivováni k pohybu, a návštěva chlupatého mazlíka jim zase dodá na dobré náladě. Zkušenosti a ohlasy na tuto terapii jsou ryze kladné a zájem opravdu velký,“ říká Mgr. Eva Palianová, zdravotně - sociální pracovnice Nemocnice Český Těšín.

V Nemocnici Český Těšín probíhá canisterapie pravidelně jednou za 14 dní po dobu jedné hodiny, a to konkrétně na oddělení následné péče, sociálních lůžek a odborné ošetřovatelské péče. Fenka Nutelka, která je v nemocnici nováčkem, přitom svou přítomností nahradí předchozí dvojici canisterapeutických grifonků Sweety a Quinny, kteří působili v nemocnici doposud.

Nutelka svým vzhledem vzbuzuje určitý respekt, jinak je to ale velký mazlík. Pacienti si ji hned při první návštěvě velmi oblíbili a stále se ptají, kdy za nimi zase přijde,“ dodává Mgr. Eva Palianová  s tím, že canisterapie probíhá vždy individuálně na pokojích pacientů.

Canisterapie v Nemocnici Český Těšín v současnosti probíhá díky spolupráci s Centrem pro výcvik psů Alfa paní Libuše Kulawiak, která zprostředkovává léčebnou terapii se psy pro pacienty nemocnice již druhým rokem. Zatímco ve světě se canisterapie rozvinula už v 50. letech minulého století, v České republice zaznamenává větší rozmach až od roku 1990. Používá se přitom především k řešení problémů psychologických, citových nebo sociálně integračních.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: