Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

V Nemocnici Český Těšín se pacienti léčí také hudbou

6.6.2016

Hudba má významný vliv nejen na naši náladu, ale také na zdravotní stav – a to zejména v případech, kdy jsou potíže psychického rázu. Nemocnice Český Těšín, která je členem skupiny AGEL, proto zahrnuje do nabídky svých služeb také muzikoterapii, ve které hraje hlavní úlohu živá exotická hudba. V rámci terapie se zájemci z řad pacientů dozvídají zajímavosti o netradičních hudebních nástrojích, ale sami také hrají například na šamanské bubínky, tibetské mísy, zvonečky a další netradiční nástroje.

Muzikoterapie je léčebná metoda, která používá hudbu a zvuky jako terapeutický prostředek. V Nemocnici Český Těšín tuto techniku využívají již třetím rokem, a to s výbornými výsledky. „Hudba skutečně u pacientů vyvolává pozitivní změny, a to nejen v oblasti tělesné, ale především duševní a emoční. Hudba je prostředkem relaxace i komunikace, pomáhá uvolnit se i začlenit do kolektivu, nabízí nové zážitky a vyvolává pozitivní pocity,“ uvedla sociální sestra Nemocnice Český Těšín Mgr. Eva Palianová s tím, že absolventi muzikoterapie jsou obvykle také otevřenější spolupráci s terapeuty, což dále zvyšuje jejich šance na uzdravení.

Muzikoterapie v Nemocnici Český Těšín probíhá v pravidelných intervalech pod dohledem muzikoterapeutky Vladimíry Gavlasové, a je určena pacientům z oddělení sociálních lůžek, následné péče, následné péče s rehabilitačním zaměřením a oddělení odborné ošetřovatelské péče. „Většinu pacientů na těchto odděleních tvoří senioři, kteří jsou zde hospitalizováni dlouhodobě. Často se navíc nachází v nepříznivé sociální situaci a psychickou podporu i relaxaci opravdu potřebují,“ doplnila sociální sestra.

Terapii hudbou si v nemocnici doposud vyzkoušely desítky pacientů, a ohlasy jsou ryze pozitivní. „Senioři si lekce muzikoterapie velmi užívají, a mnozí opravdu až zázračně ožívají, když se jim dostane do ruky některý z hudebních nástrojů. Za to, že má muzikoterapie u našich pacientů takový úspěch, ale vděčíme z velké části paní Gavlasové, která je neskutečně pozitivním a vnímavým lektorem,“ uzavírá Palianová.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: