Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

Svátky nemusí být ve znamení bolavých zad z úklidu. Přetíženému tělu pomůže rehabilitace – změna ale není na počkání

15.12.2021

Bolesti šíje a zad, přetížená bedra nebo i úrazy během předvánočního úklidu. To jsou každoročně potíže, které k lékaři přivádějí před Vánoci především ženy. V honbě za adventní pohodou, zatížených dalšími starostmi řada z nich vnímá toto období jako nejvíce stresující v roce.

„Pro někoho je adventní pohoda spojená s perfektně uklizeným bytem a napečeným cukrovím, což se odrazí na nedobrém stavu těla, pro druhého je Advent vyjádřením spíše pohody duševní. Z pohledu rehabilitační lékařky se ale s druhou skupinou nepotkávám. Práce směřující k naplnění pocitu perfektních Vánoc, která by měla být potěšením, se stává noční můrou. A kopec nesplněných „povinností“ se vrší. Celé tohle je stres, který vede ke změně napětí v konkrétních svalových skupinách kolem páteře. Ale i k přetížení svalů nezvyklých těmto hektickým činnostem. To ještě nehovořím o úrazech, které jsou spojeny s nebezpečným balancováním na nerovných plochách při práci ve výškách, například při mytí lustrů, či věšení záclon,“ říká MUDr. Barbora Zbránková, předsedkyně představenstva Nemocnice Český Těšín a primářka rehabilitačního oddělení s tím, že mnoho pacientů s těmito potížemi naivně očekává rychlou a účinnou rehabilitaci, aby se mohli co nejrychleji vrátit do předvánočního shonu.

„Pojídat analgetika s tím, že bolest vyřeším rychle, je chybou. Často se setkávám s pacienty, kteří si je samoordinují dlouhodobě. To vede k tomu, že se zafixují patologické svalové vzorce, které si náš mozek automaticky vytvoří a problém se ještě více prohloubí. Asi je normální, když po nezvyklé námaze pár dní bolí svaly, ale pokud týden dva bolest neustupuje, je třeba zajít k lékaři nebo k fyzioterapeutovi. Většinou stačí protáhnout, uvolnit a pokud se stejná námaha neopakuje, pak by se mělo vrátit vše do normy. Asi není dobré řešení zajít na jednu masáž a pak pokračovat ve zběsilé předvánoční jízdě - to se problémy velmi rychle vrátí,“ dodává MUDr. Zbránková.

V ordinaci lékařky se ženy objevují v tomto období periodicky. „U žen se tento problém objevuje ve vypjatých situacích v závislosti na kalendáři spolehlivě v obdobích Vánoc a Velikonoc. Muži to mají jinak. U nich se objevují bolesti po nezvyklé nadměrné zátěži po sportovních výkonech,“ dodává lékařka. Potvrzuje fakt, že bolest a zdravotní problémy jsou úzce spojeny s podvědomím – o Vánocích se pak často v podobě nemocí projeví celoroční špatně zvládaný stres. „Podvědomí pracuje, i když se mu vědomě bráníme. Je to nápor na psychiku ač chceme či ne. Jak správně celý vánoční proces zvládnout tak, aby se nikdo necítil zapomenutý, aby se dárky líbily, jídlo se povedlo, to je hodně práce a zároveň stres. K tomu činnosti spojené s koncem roku v práci a tlak se hromadí - pak už stačí malá rozbuška,“ dodává MUDr. Zbránková.

A rada, jak zrelaxovat v domácím prostředí? „Sauna, teplá vana, sklenka vína - to jsou nejlepší antistresory. Ti, co občas dochází na rehabilitaci, by měli vědět, jak si pomoci. Protáhnout přetížené svaly, stabilizovat klouby, eventuálně nahřívat ty svaly, které jsou opravdu stažené po nějaké jednotvárné činnosti. Je třeba se zastavit, rozmyslet si, co je opravdu důležité, jaké povinnosti lze převelet na profesionály nebo zbytek rodiny tak, aby se z vystresované superženy stala milá maminka, babička, nebo prostě jen žena, která vytváří pohodu kolem sebe,“ uzavírá MUDr. Barbora Zbránková, předsedkyně představenstva Nemocnice Český Těšín a primářka rehabilitačního oddělení.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: