Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

Rehabilitace Nemocnice Český Těšín získala přístroj pro vyšetření plochých nohou

30.12.2014

Speciální diagnostický přístroj pro vyšetření plochých nohou – plochonoží - získalo rehabilitační oddělení Nemocnice Český Těšín, která je členem skupiny AGEL. Pomocí přístroje zvaného podometr lze provést celkovou analýzu chodidla, hlavně pak nožní klenby. Vyšetření ukáže, zda je noha plochá nebo zda má jiný problém.

Přístroj slouží pro pozorování a vyhodnocení zatížení chodidla. Díky vysoké svítivosti umožňuje pozorovat oblasti s nejvyšším tlakem. „Tímto přístrojem přímo vidíme klenbu nohou, pozorujeme rozložení zátěže a změny zatížení při stoji na špičkách, na patách, na jedné končetině. Současně hodnotíme osové postavení pat a achilovek, vbočení kotníku. Dobře zřetelné jsou i otlaky pod hlavičkami záprstních kostí,“ říká primářka rehabilitačního oddělení a předsedkyně představenstva nemocnice MUDr. Barbora Zbránková s tím, že přístroj je určen nejen lidem s bolestmi nohou s propadlou nožní klenbou či s počínajícími deformacemi prstů nohou, ale také s potížemi jinými, jako jsou křeče v lýtkách nebo chodidlech, s otoky kotníků. Je určen i pro nemocné, kteří přichází s bolestmi v kyčlích, kolenou, páteře nebo hlavy.

A jak probíhá vyšetření? Lékař provede na základě pohovoru a rozboru subjektivních potíží klinické vyšetření a pak si pacienta postaví na podometr. „Poté pacientovi doporučíme vhodnou rehabilitační léčbu a můžeme ho odeslat ke zhotovení korekční individuální vložky do bot. V průběhu rehabilitační léčby můžeme pozorovat, jak se zatížení plosek nohou mění,“ vysvětluje primářka.

Lidí s plochýma nohama přibývá. Podle údajů trpí zhruba 80 procent obyvatelstva chybnou stavbou nohy, například sníženou klenbou, plochými nohami, vbočeným palcem, kladívkovými prsty. Hlavním ničitelem zdravé klenby je nekvalitní obuv, důvodem ale mohou být také vrozené vady a genetické dispozice k deformitám, svou roli má i nedostatek pohybu. Získané deformity nohou vidíme častěji u žen, které si libují ve špičatých, úzkých a jinak nevhodných botách, než muži. Ale také muži nejsou výjimkou, jak ukazuje jeden z posledních případů v českotěšínské nemocnici. Padesátiletý muž si před několika měsíci zakoupil u prodejců na tržnici boty, které v práci nosil 12 hodin po tvrdé dlažbě. Během několika měsíců začaly bolesti levé paty, které se stále stupňovaly. „K nám přišel ve stadiu, kdy se již na patu pro bolest po ránu nemohl ani stoupnout. Na rentgenu jsme neprokázali patní ostruhu, ani jinou změnu, která by bolesti vysvětlovala. Podometr jednoznačně ukázal, že veškerý tlak na plosce bolavé nohy je soustředěn na patu a na předním segmentu nohy, tj. na prstech a pod nimi je téměř nulová zátěž,“ uvádí MUDr. Barbora Zbránková.

Po komplexní léčbě, kdy na rehabilitačním oddělení muži „uvolnili“ klouby přednoží a pacienta naučili cvičení na klenbu nožní, cvičení na nestabilních plochách, kterými se mění nastavené pohybové stereotypy, se bolesti zmírnily. „Hlavně se zlepšil obraz zatížení na podometru. Samozřejmě, že jsme pacienta přesvědčili o nutnosti výměny pracovní obuvi. Toto vše vedlo k odeznění bolestí a jsem přesvědčena, že si při příštím nákupu bot tento muž velmi dobře rozmyslí, jaké boty si koupí. Potvrdilo se pravidlo, že na botách se nemá šetřit,“ uzavřela primářka.

Zájemci o vyšetření novým přístrojem s výše uvedenými potížemi se mohou objednat přímo na rehabilitaci Nemocnice Český Těšín nebo telefonicky na čísle 558 769 249. Vyšetření přístrojem je součástí klinického vyšetření a je tudíž hrazeno zdravotními pojišťovnami.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: