Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

Novoroční předsevzetí zaměřená na pohyb často končí návštěvou zdravotníků

20.1.2023

K novému roku se neodmyslitelně vážou i velkolepá předsevzetí, často zaměřená na změnu životního stylu. V mnoha domácnostech tak po vánočním hodování a odpočinku u obrazovek přichází období diet nebo fyzické dřiny. Ti, kteří ale neodhadnou vhodnou míru, pak často končí v ambulancích zdravotníků a v důsledku způsobí na svém zdraví více škody než užitku.

„Spousta lidí bere Nový rok jako určitou metu, a hodně k tomu pomáhá i zděšení, když se lidé postaví po Vánocích na váhu. Já osobně si myslím, že Nový rok je den jako každý jiný, takže kdo potřebuje začít se změnou životního stylu, může hned a bez čekání,“ říká Mgr. Alfréd Heckel, vedoucí fyzioterapeut Nemocnice AGEL Český Těšín, s tím, že stěžejní je ale začínat pozvolna a v rámci svých možností – „pomalu, ale jistě“, nejlépe individuálně, mimo skupinová cvičení, kde mají lidé častěji tendenci vyrovnat se ostatním. Ideálem je pak cvičení přímo pod dohledem odborníka z oblasti fyzioterapie.

„Hodně začátečníků, kteří nemají žádné zkušenosti, si myslí, že mohou začít hned naplno cvičit, nebo kopírují cviky svých "vzorů". To jsou však už zkušení jedinci, kteří mají kondici a vybudovaný svalový korzet. Pro začátečníka to pak znamená přetížení, mohou vznikat v lepším případě svalové horečky, v tom horším si mohou ublížit, a vznikají úrazy,“ varuje fyzioterapeut s tím, že mezi nejčastější obtíže pak patří bolesti zad, zejména v oblasti beder, a lokální svalová přetížení s bolestí zejména kolen či loktů.

Pokud pacienti s těmito obtížemi přijdou k odborníkovi, ten začne léčbu od samotných základů – nácvikem správného pohybového stereotypu a vysvětlením toho, kde v pohybu dělal pacient chyby. „Následky nevhodného cvičení potom řešíme protahováním zkrácených svalů a aktivací svalů oslabených. Případně také mobilizací kloubů, které jsou vlivem svalových spasmů zablokované,“ popisuje Mgr. Heckel.

Lidé z Českotěšínska a okolí, kteří podobné obtíže po skokově započatém sportování pociťují, mohou využít služeb rehabilitační ambulance Nemocnice AGEL Český Těšín, kam je možné se objednávat na čísle 558 769 249.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: