Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

Bojíte se cukrovky? Přijďte se poradit s odborníky do Nemocnice Český Těšín

11.11.2014

Jedinečnou příležitost nechat si zdarma změřit krevní cukr či krevní tlak a dozvědět se více o cukrovce, budou mít lidé v pátek 14. listopadu. Nemocnice Český Těšín, člen skupiny AGEL, se v tento den připojí ke Světovému dni diabetu a od 10.00 do 14.00 hodin nabídne v prostorách Lékárny AGEL (budova G nemocnice) bezplatná vyšetření.

„Příchozím bude v případě zájmu proveden odběr glykémie glukometrem. Je proto vhodné, aby lidé přicházeli více než dvě hodiny po jídle,“ uvedla MUDr. Zuzana Vrublová z diabetologické ambulance Nemocnice Český Těšín s tím, že výsledky budou k dispozici ihned. Pokud zdravotníci odhalí u některého z příchozích abnormální hodnoty, doporučí mu další postup a ihned jej objednají k dalšímu vyšetření.

Lidé cukrovku velmi často podceňují, protože onemocnění probíhá i řadu let bez jakýchkoliv příznaků a větších obtíží. „Diabetes je přitom jedna z nejzákeřnějších civilizačních chorob. Trvale zvýšená hladina krevního cukru způsobuje postižení a změny na drobných i velkých cévách. Každý rok je diagnostikováno onemocnění diabetem 2. typu u sedmi miliónů lidí, a pokud se cukrovka neléčí, končí i smrtí,“ varuje MUDr. Zuzana Vrublová a dodává, že Světový den diabetu má lidem připomenout, jak je toto onemocnění nebezpečné.

O cukrovce neboli diabetu se někdy hovoří jako o epidemii 21. století. Nejde přitom bohužel o nadsázku - už nyní se s diabetem v České republice léčí přes 800 tisíc lidí a větu „Máte cukrovku“ každý rok slyší z úst lékaře kolem 16 tisíc nových pacientů. Cukrovka 1. typu postihuje spíš mladší lidi, a to náhodně. Nezřídka se objevuje už v dětském věku mezi 12. až 15. rokem. „Druhý typ cukrovky, u kterého jde převážně o relativní nedostatek inzulinu, je mnohem častější a týká se asi 90 procent pacientů. Tito pacienti se až v 80 procentech potýkají s nadváhou či obezitou a také špatnými stravovacími návyky i nedostatkem pohybu,“ uvádí MUDr. Zuzana Vrublová. Dieta a změna životního stylu je pak součástí léčby, k tomu přistupují medikamenty a eventuálně i insulin.

Ke Světovému dni diabetu se přihlásí také další nemocnice skupiny AGEL v Moravskoslezském kraji, a to Vítkovická nemocnice v Ostravě, která nabídne veřejnosti bezplatná vyšetření také v pátek 14. listopadu.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: