Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

Mezinárodní den Alzheimerovy choroby si připomínáme 21. září. Zhruba 10 % nemocných je mladších 65 let

20.9.2021

Pacienti i lékaři Nemocnice AGEL Český Těšín si každoročně připomínají Mezinárodní den Alzheimerovy choroby, ten připadá na 21. září. Alzheimerova choroba neboli demence je degenerativní onemocnění mozku, při kterém ubývají mozkové buňky a vyhasínají jejich funkce.

Počet lidí trpících Alzheimerovou chorobou se u nás, ale i ve světě neustále zvyšuje nejen v důsledku stárnutí populace. Zhruba 10 % nemocných je mladších 65 let, výjimečně nemoc může postihnout i třicátníky. S léčbou této nemoci pomáhají pacientům převážně na oddělení následné péče. Lékaři využívají různých metod k trénování paměti. „Pacientům nabízíme možnost účastnit se aktivit, jejichž cílem je zlepšení kognitivních funkcí a hlavně paměti. Tyto aktivity mají posílit sebevědomí pacientů, přesvědčit je, že i ve vyšším věku má smysl objevovat, učit se a rozvíjet se. Naší snahou je vést pacienty k soběstačnosti a pomoci jim zlepšit kvalitu jejich života,“ popisuje lékařka oddělení následné péče Nemocnice AGEL Český Těšín MUDr. Vladislava Pieniažková.

Podle lékařky je důležité, aby činnost pacientů s Alzheimerovou chorobou byla pestrá, přičemž se u nich trénuje paměť, logické uvažování, rozšiřují si slovní zásobu, učí se ji používat a také rozvíjejí schopnost soustředění. Velmi oblíbené jsou hry, které procvičují nejen mozek, ale také motoriku. Cvičení paměti, ale i motoriky, je účinný způsob, jak prodloužit aktivní život nemocného, ale také jeho soběstačnost. Výsledky neustálého rozvoje pacienta uleví nejen jemu samotnému, ale i jeho rodině, kterou nemoc také často bolestně ovlivní a zasáhne.

„Pacienti s Alzheimerovou chorobou trénují za pomocí lékařů senzorickou nebo krátkodobou paměť. V praxi to znamená, že pacienti s oblibou luští různé křížovky, sudoku, hlavolamy, labyrinty, rébusy, hrají pexeso nebo dělají cvičení, k němuž je zapotřebí jen obyčejná tužka s papírem. To je v oblibě hlavně u starších pacientů, kteří mají za úkol třeba přečíst slovo, v němž jsou místo několika písmen číslice. Často využíváme taky metodu asociace a vizualizace, které slouží při tvorbě mnemotechnik,“ vysvětluje MUDr. Vladislava Pieniažková.

Důležitým faktorem v boji pro Alzheimerové chorobě je prevence. Vývoj nemoci lze ovlivnit zdravým životním stylem, trénováním paměti nebo pohybovou aktivitou. „Mozek je plně vyvinut kolem 25 let věku. I přes veškeré snahy se dříve nebo později setkáme se situací, kdy začnou nabyté znalosti vypadávat z paměti a najednou si člověk nevzpomene na banální věc. Přelomovým věkem, kdy se tak začíná dít, je právě 35 let,“ vysvětluje MUDr. Vladislava Pieniažková a zároveň dodává, že poté trvá člověku déle naučit se něco nového, a také je těžší se soustředit na více úkolů. Poruchy paměti jsou časté ve stáří, ale mohou se vyskytovat již od středního věku. Některé z nich nejsou nebezpečné, jiné však mohou znamenat první příznaky onemocnění. Mozek může být postižen zánětem, nádorem, cévním onemocněním, alkoholem, metabolicky, léky nebo se již může jednat o počínající Alzheimerovu chorobu, která je nejčastější demencí.

V rámci Mezinárodního dne Alzheimerovy choroby pořádala Nemocnice AGEL Český Těšín pravidelné přednášky na téma trénování paměti pro pacienty a rodinné příslušníky s praktickou ukázkou. V důsledku pandemie, byly ale tyto aktivity omezeny, nyní se však k nim bude postupně vracet. 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: