Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

Nový postcovidový program se zaměřením na zlepšení kondice a zvětšení kapacity plic nabízí Nemocnice AGEL Český Těšín

29.4.2021

Stále více lidí vyhledává pomoc lékařů po prodělaném covidu-19. Těžko se dostávají do své původní kondice a potíže s dýcháním přetrvávají. V českotěšínské nemocnici jim nově pomáhá oddělení rehabilitace, kde nabízejí pacientům programy šité na míru. Rekonvalescence může trvat i řadu měsíců.

Vrátit pacienty do optimální kondice se snaží lékaři a fyzioterapeuti na oddělení rehabilitace těšínské nemocnice. Pacienti, kteří po prodělaném koronaviru vyhledávají pomoc lékaře, často trápí celková únava, slabost, bolest končetin, kloubů či zad. Mnoho z nich se také stále potýká s dýchacími potížemi. „Našim cílem je nácvik správného stereotypu dýchání, zvětšení kapacity plic, posílení funkce bránice a celkové zlepšení kondice. K tomu využíváme celou řadu dechových rehabilitačních technik a práci s rehabilitačními pomůckami a přístroji, jimiž lze vytčeného cíle dosáhnout,“ popisuje léčbu MUDr. Barbora Zbránková, primářka rehabilitačního oddělení Nemocnice AGEL Český Těšín.

Lékaři do léčebného programu zahrnuli možnost hloubkového prohřívání plic a inhalaci, která pomáhá k plicní regeneraci. Rekonvalescenti, které trápí přidružené bolesti přetížených pomocných dýchacích svalů, mohou využít rehabilitace reflexními metodami. Na výběr mají tejpy, suché jehly, plynové injekce nebo rebox což je elektroterapeutická efektivní metoda využívaná při akutních i chronických potížích. V nabídce programu je také možnost chůze po speciálním chodníku „woodway“, která vede k podpoře správného držení těla, posiluje posturální svalstvo a celkově napomáhá ke zlepšení fyzické kondice.

„K vytvoření tohoto programu jsme se rozhodli poté, co i naši rodinní příslušníci a spolupracovníci prodělali covidový zápal plic a s jeho následky se stále potýkají. Postižení plic nezmizí mávnutím kouzelného proutku, trpělivost je v tomto případě na místě. Není také dobré čekat, že se vše vyřeší samo. Patologické stereotypy se zafixují a následky zůstanou trvalé,“ zmiňuje MUDr. Barbora Zbránková.

Do rekonvalescenčního programu se mohou pacienti objednat v rehabilitační ambulanci a to buď se žádankou od praktického nebo odborného lékaře, nejčastěji z plicní nebo alergologické ambulance. Pokud pacienti dorazí bez této žádanky, tak budou vyšetřeni přímo v rehabilitační ambulanci. Délka léčby je velmi individuální, záleží na tíži stavu. Pacient bude během vyšetření zaučen o správném cvičení, které by měl provádět pravidelně a dlouhodobě. Postcovidový rekonvalescenční program je možné provádět ambulantně nebo i za hospitalizace. „V současnosti máme dostatečné kapacity a budeme se snažit tyto pacienty upřednostnit. S léčbou by se nemělo otálet, aby se špatný dechový stereotyp nezafixoval, protože jeho odbourání by trvalo podstatně delší dobu,“ dodává MUDr. Barbora Zbránková.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: