Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

V létě diabetici rozhodně prázdniny nemají. Polevovat v režimu je pro cukrovkáře riziko, varují lékaři Nemocnice AGEL Český Těšín

17.7.2020

Mnozí z nás se již naladili do letního módu. Na příjemné sluneční paprsky a radosti s prázdninovým obdobím, které je spojené s grilováním, zmrzlinou a dovolenou, se těší také diabetici. Ti by však měli být na pozoru, nepodléhat letním vábidlům a nepolevovat ve svých režimových návycích, varuje diabetoložka z Nemocnice AGEL Český Těšín.

Diabetes mellitus čili úplavice cukrová je onemocnění, jehož základem léčby je kromě farmakoterapie také dodržování dietních a režimových opatření. Přesto, že diabetologie patří k lékařským oborům s obrovským vývojem nových léčiv, nelze dobře léčit bez spolupráce pacienta. „Při tomto onemocnění organismus zvlášť potřebuje dávkovat kalorie. Pokud pacient opakovaně překračuje doporučené množství jídla na jednu porci, vede to k trvalé hyperglykémii čili dlouhodobé vysoké hladině sacharidů (cukrů) v krvi, zvyšují se tuky a důsledkem je rychlejší poškození orgánů, vývoj pozdních komplikací,“ vysvětluje MUDr. Marie Baszczynská, vedoucí lékařka diabetologické ambulance Nemocnice AGEL Český Těšín, kde mají ročně v péči na 1500 pacientů.

Lidé s diabetem jsou zkrátka odkázáni na celoživotní dodržování diety a určitých zásad, a to v každém ročním období.  Jenže skutečnost je jiná. V průběhu roku každý najde nějaké výmluvy, ať už Vánoce, Velikonoce, léto nevyjímaje. „Oproti zimnímu období je možné léto považovat za lepší v tom, že lidé mají většinou více fyzické aktivity, sportují, jezdí na kolech, chodí na hory, plavou. Dále má mnoho z nás za horkého počasí menší chuť k jídlu, jíme spíše lehčí jídla, více zeleniny,“ vidí pozitiva v tomto ročním období MUDr. Marie Baszczynská.

Ovšem jsou tady také lákadla - je fajn se zchladit pivem, zmrzlinou, vychlazenou colou či jiným sladkým nápojem, milujeme melouny, hrušky, broskve. „Diabetikovi u těchto lákadel svítí červená pro vysoký obsah sacharidů, alkohol je i hodně kalorický. Doporučení proto zní: pijte čistou vodu nebo vodu ochucenou například citrónem či malým množstvím džusu, neochucené minerální vody, různé neslazené čaje a kávu. Denní příjem alkoholu u žen nemá převyšovat 10 g, u mužů 20 g. Dvacet gramů alkoholu je obsaženo přibližně v půl litru 12stupňového piva, v 0,4 l diapiva, 50 ml 40% destilátu nebo 2 dl červeného vína,“ přibližuje lékařka. Ovoce by diabetici měli jíst také v omezeném množství dle doporučení v dietologických tabulkách. A za krásných, teplých večerů, kdy rádi posedíme venku u krbu, by si lidé s diabetem měli raději ugrilovat rybu či drůbež, přidat grilovanou zeleninu a ubrat pečiva.

Rovněž při výběru dovolené by pacienti s cukrovkou měli myslet na své zdraví, protože často mívají další přidružené nemoci, jako např. kardiovaskulární onemocnění. „Při výběru destinace doporučuji zvolit vhodné roční období, protože náhlé klimatické změny mohou nepříznivě ovlivnit zdravotní stav. Před odjezdem na dovolenou předem zkontrolujte, zda máte dostatek léků, nezapomeňte vzít s sebou glukometr či senzory pro monitoraci glykémií a používejte je i na dovolené. I při cestování je nutno dodržovat pitný režim, tj. 2 až 3 litry tekutin denně, snažit se dodržovat pravidelnost v jídlech, důležité je i dodržování doporučených přestávek a nepřetěžovat organismus,“ uvádí MUDr. Marie Baszczynská s upozorněním, že pokud si dovolíme luxus all inclusive, musíme být střídmí v jídle i pití a pamatovat na zásady diabetické diety.

Fyzická aktivita je lékem pro tělo i duši obecně, platí to také pro diabetiky, ale i tady je nutností obezřetnost. Pohyb zlepšuje kompenzaci cukrovky, vede ke zvýšení inzulinové senzitivity, snižuje kardiovaskulární riziko, upravuje hladinu tuků a příznivě ovlivňuje krevní tlak.

Je třeba vždy pamatovat na pravidelný a přiměřený příjem kalorií, dostatek tekutin. Doporučuje se monitorovat glykémie před i po aktivitě, a to především u pacientů s diabetem mellitem 1. typu, u kterých stejná fyzická zátěž může vyvolat různé reakce. „Riziko hypoglykémie je vyšší nejen během zátěže, ale i několik hodin po jejím ukončení, proto je třeba sledovat hladinu glykémií pomocí glukometru či senzoru. Při fyzické aktivitě je z bezpečnostních důvodů vhodný dohled druhé osoby, některé sporty jako potápění či horolezectví nejsou příliš vhodné,“ varuje vedoucí lékařka diabetologické ambulance českotěšínské nemocnice.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: