Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

Nemocnice Český Těšín pořádá Den paměti pro své pacienty

13.3.2017

Problémy se zapomínáním trápí řadu lidí, hlavně pak těch starších. Pravidelný trénink paměti však může fungování paměti a výkonnost mozku zlepšit. Nemocnice Český Těšín, člen skupiny AGEL, se proto rozhodla na trénink paměti zaměřit a pro své pacienty i jejich rodinné příslušníky připravila zábavnou edukativní událost - Den paměti. Akce, která proběhne v úterý 14. března k příležitosti Národního týdne trénování paměti, je určena především pacientům zdejšího rehabilitačního oddělení a oddělení následné péče.

„Pro pacienty, kteří jsou v nemocnici hospitalizovaní dlouhodobě, jsou aktivity na trénink paměti a kognitivních funkcí důležité nejen ze zdravotního hlediska, ale i kvůli jejich psychice a sebevědomí. Pro osobní pohodu je nesmírně důležité nestagnovat, nepřestávat se rozvíjet a učit. Kolektivní aktivity pak navíc rozvíjejí i sociální vazby, což opět pozitivně ovlivňuje psychickou i fyzickou stránku pacientů,“ vysvětluje lékařka oddělení následné péče Nemocnice Český Těšín MUDr. Vladislava Pieniažková, která se trénováním paměti zabývá již od roku 2011.

Den paměti, který proběhne v tělocvičně rehabilitačního oddělení Nemocnice Český Těšín v úterý 14. března od 14.00 hodin, se koná v rámci Národního týdne trénování paměti, který pořádá Česká společnost pro trénování paměti a mozkový jogging. Akce zahrne přednášku a aktivity zaměřené nejen na paměť samotnou, ale i logické uvažování, slovní zásobu či soustředění. Chybět nebudou například hlavolamy, rébusy či rozličné skupinové aktivity, které pomáhají prodloužit aktivní život pacientů a zlepšují jejich soběstačnost.

 „Většina populace považuje problémy s pamětí za nevyhnutelné a mnozí na ně rezignují. Pravdou však je, že pokud jde o naši paměť a její fungování, máme svůj osud víceméně ve vlastních rukou. Když mozek neprocvičujeme, prostě zleniví, ale pokud jej trénujeme, jeho funkčnost se zlepší. Pokud mozek není zasažen nějakým chorobným procesem, je kapacita paměti stejná po celý život,“ vysvětluje MUDr. Pieniažková s tím, že k tréninku mozku není vždy nutně potřeba speciálních činností.

„Mnohdy stačí jen zajímat se o dění kolem sebe, aktivně komunikovat s lidmi, číst knihy, poslouchat hudbu, luštit křížovky a učit se nové věci, které nás zajímají. Lidé by se v žádném věku neměli vzdávat svých zálib a měli by se snažit pravidelně hýbat, pokud je to jen trochu možné,“ radí MUDr. Vladislava Pieniažková s tím, že velmi důležitý je i dostatek spánku, správná životospráva a aktivní přístup k životu.

Mozek je plně vyvinut okolo pětadvacátého roku věku. Postupem času pak jeho výkonnost klesá a zhruba od pětatřicátého roku věku stále častěji přicházejí okamžiky, kdy nabyté znalosti vypadnou z paměti. Zároveň učení trvá déle a soustředění se na více úkolů je stále náročnější. „V omezené míře jde o přirozený jev, významnější odchylky však mohou být příznakem zánětu mozku, nádoru, cévního onemocnění, potíží s alkoholem, metabolických onemocnění nebo třeba počínající Alzheimerovy choroby,“ vysvětluje MUDr. Pieniažková.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: