Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

Nemocnice Český Těšín začala pacientům pomáhat s trénováním paměti

18.3.2016

V Nemocnici Český Těšín, která je členem skupiny AGEL, rozšířili terapeutickou péči o trénink paměti. Projekt byl zahájen prakticky zaměřenou přednáškou pro hospitalizované pacienty, která se konala symbolicky k příležitosti aktuálně probíhajícího Národního týdnu trénování paměti. Nemocnice pacientům ale nabídne rovněž individuální péči v oblasti mentálního zdraví.

„Na lůžkových odděleních naší nemocnice leží především starší pacienti, které často postihují také onemocnění nervové soustavy. Výjimkou nejsou ani lidé trpící Alzheimerovou chorobou či stařeckou demencí. Právě proto jsme se rozhodli našim pacientům nabídnout trénink paměti a kognitivních funkcí,“ uvedla MUDr. Vladislava Pieniažková z oddělení následné péče českotěšínské nemocnice, která vedla první přednáškový workshop pro pacienty rehabilitačního oddělení. Ten se konal k aktuálně probíhající celosvětové akci s názvem Týden uvědomění si mozku.

Přednášky se zúčastnila dvacítka pacientů hospitalizovaných na rehabilitačním oddělení Nemocnice Český Těšín, která se dozvěděla řadu teoretických zajímavostí. Například, jak chránit paměť před škodlivými vlivy jako jsou stres, tréma, únava, alkohol, ale i nedostatek pohybu a sociální izolace. „Člověk je sociální bytost, která potřebuje sdílet názory a být v kontaktu s ostatními. Měli bychom se proto snažit být komunikativní a v každodenním životě odstranit rutinní návyky, třeba změnit trasu do práce, přestavět doma nábytek. To jsou některé z aspektů, které pomáhají i mentálnímu zdraví,“ prozradila MUDr. Pieniažková

Nejvíce si však lidé užili praktickou část přednášky, při které si aktivně vyzkoušeli různé metody tréninku paměti i pozornosti. „Seminář byl velmi zajímavý. Člověk se dozvěděl, v čem má svá slabá místa a kde je třeba se ještě zlepšit. I když já na tom naštěstí nejsem nejhůře, pravidelně luštím křížovky a snažím se tak zůstat fit i mentálně,“ uvedl pan Ladislav z Českého Těšína, který aktuálně na rehabilitačním oddělení leží po operaci kyčle.

V přednáškách, které jsou určeny spíše pro zdravější seniorskou populaci, nemocnice hodlá pokračovat v pravidelném intervalu alespoň šestkrát do roka. Kromě toho se lékaři budou věnovat pacientům také individuálně. „Nemocným, u kterých je již onemocnění nervového systému rozvinutější, nabídneme individuální sezení v rámci jejich hospitalizace. Budeme se tak moci zaměřit na konkrétní aspekty jejich potíží a zapracovat na zlepšení,“ doplnila MUDr. Vladislava Pieniažková, která je trenérkou akreditovanou Českou společností pro trénování paměti a mozkový jogging.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: