Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

Nemocnice AGEL Český Těšín má nově bezpečnější i přesnější rentgenové pracoviště

3.6.2021

Méně ionizujícího záření i přesnější a snáze čitelnější snímky - takové jsou hlavní výhody modernizace rentgenového pracoviště, která v letošním roce proběhla v Nemocnici AGEL Český Těšín. Investice do modernizace vyšla nemocnici na 750 tisíc korun a přinese výhody jak zdravotníkům, tak i přibližně 16 tisícům pacientů ročně. Právě tolik již totiž rentgenové vyšetření v českotěšínské nemocnici každý rok absolvuje.

Cílem modernizace bylo zajistit ještě bezpečnější provoz pracoviště, dostatečnou radiační ochranu fyzických osob na pracovišti i v jeho okolí i optimalizovat množství využívaného záření. „Proto byly na našem pracovišti dovybaveny stávající přístroje expoziční  automatikou, která ukončuje rentgenovou expozici v momentě, kdy dopadne na receptor  obrazu dostatečné množství záření. Díky tomu pacient dostane optimální dávku záření,“ vysvětluje MUDr. Jana Rupčíková, primářka RDG oddělení Nemocnice AGEL Český Těšín, s tím, že další nespornou výhodou modernizace vysoká kvalita a ostrost pořizovaných snímků, což umožňuje snazší diagnostiku ze strany zdravotníků.

Kromě expozičních komůrek pro optimalizaci množství záření bylo českotěšínské pracoviště dovybaveno také DAP-metrem, který měří součin dávky ionizujícího záření a plochy těla pacienta. Tyto  přístroje společně měří množství vyprodukovaného záření, na základě kterého pak lze odhadnout radiační zátěž pacienta.

„Modernizace rentgenového pracoviště v letošním roce vyšla na 750 tisíc korun, celkově jsme ale za posledních 10 let na tomto pracovišti proinvestovali u přes tři a čtvrt milionu korun. Tato částka putovala do digitalizace, pravidelných kontrol ionizujícího záření i dalšího povinného sledování radiodiagnostického provozu,“ vysvětluje MUDr. Barbora Zbránková, ředitelka Nemocnice AGEL Český Těšín.

Rentgenové pracoviště v Nemocnici AGEL Český Těšín využívá každoročně průměrně 16 tisíc pacientů, kteří přicházejí nejčastěji z jednotlivých odborných ambulancí - plicní, neurologické, urologické, ORL, zubní, revmatologické, interní, kardiologické, rehabilitační, ortopedické či chirurgické. „Pacienti u nás mohou absolvovat skiagrafické snímkování celého skeletu a břicha, včetně OPG vyšetření. Pacientům jsou přitom k dispozici dvě snímkovny s nepřímou digitalizací, které nabízejí krátké čekací lhůty,“ dodává MUDr. Rupčíková s tím, že pro pacienty na lůžkových odděleních nemocnice je pak k dispozici i mobilní rentgenový přístroj, který je pro špatně mobilní pacienty komfortnější. 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: