Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

Odběrové místo Nemocnice AGEL Český Těšín nově odebírá vzorky ze slin

17.2.2021

Zdravotníci v covid odběrovém místě v Nemocnici AGEL Český Těšín začali dnes nově odebírat vzorky, určené pro PCR vyšetření k ověření přítomnosti koronaviru, ze slin. Lidé se tak mohou vyhnout nepříjemnému stěru z nosohltanu.

Naše odběrové místo nově nabízí lékařem či hygienou určeným pacientům, ale také samoplátcům, možnost podstoupit odběr vzorku ze slin. Samozřejmě, pokud někdo bude preferovat stěr z nosohltanu, i tato možnost zůstane v nabídce, stačí se rozhodnout na místě. Předpokládáme však, že většina příchozích projeví zájem právě o test ze slin,“ uvedla vedoucí oddělení klinické biochemie a hematologie Nemocnice AGEL Český Těšín Mgr. Gabriela Sikorová.  

Nová metoda odběru vzorku ze slin je pro pacienty výrazně příjemnější. Pacient však musí být schopen provést odběr sám, z hygienických důvodů není možná asistence druhé osoby. „Celý proces je velmi jednoduchý. Stačí, aby příchozí několikrát zakašlal do roušky a poté vyplivl do malé zkumavky za pomocí trychtýře své sliny,“ popisuje Mgr. Gabriela Sikorová a připomíná, že pacient nesmí alespoň 10 minut před odběrem slin kouřit, pít, jíst nebo žvýkat žvýkačku.

Novinku může odběrové místo českotěšínské nemocnice nabídnout díky spolupráci s laboratoří AGELLAB, která jako první společnost na Moravě dostala povolení Státního zdravotního ústavu provádět PCR vyšetření ze vzorku slin. Novou testovací metodu plně vyvinula česká start-upová firma Diana Biotechnologies, s níž laboratoře AGELLAB spolupracují již od začátku druhé vlny pandemie covid-19. „Protože se jedná o čistě českou firmu, mohli jsme se spolehnout na to, že veškerý materiál potřebný k testování bude včas k dispozici a zajistili jsme tak vysokou kapacitu testování. Tuto neinvazivní šetrnou metodu postupně tak nyní postupně rozšiřujeme,” upřesňuje dále RNDr. Tomáš Gucký, Ph.D., předseda představenstva společnosti Laboratoře AGEL. 

Odběry ze slin je tak v tuto chvíli možné podstoupit také v Nemocnici AGEL v Ostravě-Vítkovicích, Novém Jičíně, Bruntále, Valašském Meziříčí a v Jeseníku. Na všech odběrových místech pacienti tuto možnost vítají a preferují.

K PCR vyšetření ze slin se mohou lékařem či hygienou určení pacienti objednat do Nemocnice AGEL Český Těšín sami. Od února začal platit nový systém objednávání k provedení indikovaného testu na zjištění covid pozitivity metodou PCR. Zatímco dosud byl pacientovi s podezřením na covid-19 přidělen termín vyšetření lékařem, od února si jej zarezervuje online sám v systému Reservatic zde:

Rezervační kalendář - Nemocnice AGEL Český Těšín a.s. - N... | Reservatic

Testy ze slin pro samoplátce je pak možné rezervovat také online na webové stránce Laboratoře AGEL a.s. - SAMOPLÁTCI - Online rezervace (reservio.cz)

Odběrové místo se v areálu Nemocnice Český Těšín nachází před budovou ředitelství (pavilon D). 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: