Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

Pacienti rehabilitace v Nemocnici Český Těšín hubnou správnou stravou a pohybem

30.12.2019

Naučit pacienty vyváženě jíst, nastavit pro ně správné aktivity a sledovat, jak se jim díky vhodné kombinaci stravy a pohybu daří hubnout. Takovýto komplexní program redukce váhy, ve kterém hraje roli nejen kalorický příjem, ale i výdej energie, připravili zdravotníci pro pacienty lůžkové rehabilitace v Nemocnici Český Těšín, která patří do skupiny AGEL.

Součástí rehabilitačního pobytu v Nemocnici Český Těšín není jen zlepšení motorických funkcí a dovedností, ale i návod ke zlepšení životního stylu, k čemuž bezesporu patří i správná výživa. „Naprostá většina pacientů rehabilitačního oddělení přichází s hodnotami BMI nad 30, což je již hodnoceno jako obezita. Často sami pacienti žádají o redukční dietu, při které je krátkodobý efekt redukce váhy a získání správných dietních návyků většinou efektivní. Ale při opakovaných pobytech zjišťujeme, že dále pacient nepokročil a váha buď v lepším případě zůstala stejná, nebo se opět vrátila na původní výši,“ říká primářka rehabilitace a předsedkyně představenstva českotěšínské nemocnice MUDr. Barbora Zbránková, která je rovněž iniciátorkou redukčního programu.

Program má pacienty především zainteresovat a motivovat ke spolupráci. Nabízí nejen stravu se zaměřením na snížení váhy s ohledem na ostatní dietní omezení, součástí balíčku je také pohovor s lékařem s doporučením vhodné pohybové aktivity, vstupní a výstupní konzultace s nutričním terapeutem i výživové poradenství. Odborníci sledují váhu, a to obsah tuku, svalové hmoty i vody, zaznamenávají také délku každodenního cvičení a délku chůze. Program je zpoplatněn 1000 korunami za pobyt. „Dvou až třítýdenní pobyt je dostatečně dlouhá doba na to, aby sám pacient viděl výsledky, byl dobře namotivován a mohl pak sám pokračovat v domácích podmínkách,“ dodala primářka MUDr. Barbora Zbránková s tím, že si pacienti po ukončení pobytu v nemocnici mohou zakoupit týdenní ukázkový redukční jídelní lístek.

Rehabilitační oddělení českotěšínské nemocnice přijme ročně na 570 pacientů, o které se zde stará pětičlenný tým lékařů, tým všeobecných a praktických sester, ošetřovatelek, fyzioterapeutů a ergoterapeutů.  V rehabilitaci jim pomáhá pravidelná reflexní terapie - baňkování, suché jehly, plynové injekce, tejpování či knajpův chodník v zahradě. Potřebný prostor pro pohyb pacientům nabízí tři značené trasy různých délek, které procházejí příjemným prostředím starobylého parku nemocnice, kde pacienti rádi relaxují. Vypůjčit si k vycházce mohou i trekové hole.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: