Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

Bacílek Škodílek se zdravotníky Nemocnice Český Těšín míří do školek a škol učit správné mytí rukou

2.10.2019

Jak vyhnat z rukou všechny Škodílky naučí děti těšínských základních a mateřských škol zdravotníci Nemocnice Český Těšín, která patří do skupiny AGEL. Zábavnou a naučnou formou děti odpovídají na otázky a zjišťují, kde všude Bacílek Škodílek řádí. Pomocí básničky si děti osvojí pohyby správného mytí rukou a nakonec si prověří umyté ruce pod UV lampou. Osvětová akce startuje v říjnu a má posílit návyky spojené s hygienou rukou u malých dětí.

Vzdělávací program Hygiena rukou do škol a školiček aneb řádění Bacilka Škodílka začíná od října a postupně navštíví školy i školky v regionu. „Zájemci se průběžně přihlašují na telefonním čísle 702 263 385 a sami si určují vhodný termín výuky podle svých možností. Už brzy vysvětlíme prvním dětem, jak je hygiena rukou důležitá. Předvede správnou techniku mytí a objasní dětem, jak jsou bacily škodlivé a kde všude se s nimi mohou setkávat. Pro děti v útlém věku je velmi důležité, že si osvojí návyky mytí rukou a díky hře si je snadno zapamatují,“ vysvětluje Pavlína Pnioková, marketingová pracovnice Nemocnice Český Těšín.

Oblíbenou součástí je především závěrečná prověrka správně umytých rukou pod UV lampou. „Poté, co se děti naučí správné pohyby mytí rukou spolu s básničkou, se sami přesvědčí, jestli si ruce umyly pečlivě. Zkontrolujeme je pod speciální UV lampou a odměníme všechny děti drobnými dárky,“ popisuje Pavlína Pnioková s tím, že hlavní důraz se klade na prevenci nemoci špinavých rukou.

Drtivá většina lidí, a to nejen dětí, si myje ruce nedůkladně a navíc mnozí si nemyjí ruce vždy, kdy by měli. „Potřeba je to po toaletě, ale také před i po jídle, po zakašlání, kýchnutí i smrkání a také po jakémkoliv návratu z venku či po hře se zvířetem. Toto všechno dětem připomínáme a nabádáme je, aby správnou hygienu vyžadovali i od svých blízkých,“ zdůrazňuje manažerka kvality Judita Dvořáková s tím, že vzdělávací program má mít přesah do každodenního života dětí, proto každá zúčastněná škola a školka obdrží i instruktážní plakáty a upomínkové předměty pro děti.

Správná hygiena rukou může zamezit přenosu žloutenky nebo například infekčního průjmu. Typickými chorobami nemytých rukou jsou virová hepatitida typu A, chřipka, salmonelóza, rotavirové infekce či enterovirové infekce, které mohou mít mnohdy vážné následky. Prevence je přitom poměrně jednoduchá – správné a dostatečné mytí rukou.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: