Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

Očkováním bojují zaměstnanci Nemocnice Český Těšín proti dalšímu šíření nebezpečných spalniček

25.7.2019

Aktivní postoj v rámci prevence šíření spalniček zaujali zaměstnanci Nemocnice Český Těšín, která patří do skupiny AGEL. Více než 160 zaměstnanců z řad lékařů, sester, sanitářů i dalších profesí podstoupilo vyšetření pro zjištění hladiny ochranných protilátek. Lidé, u nichž byla zjištěna nedostatečná hladina protilátek, mohli využít bezplatné možnosti podstoupit další dávku očkování proti spalničkám.

Spalničky se staly fenoménem několika posledních let. Zatímco ještě v roce 2010 nebylo v České republice hlášeno žádné onemocnění, v roce 2014 již vypukla první epidemie spalniček v Ústeckém kraji. V roce 2018 bylo u nás celkem evidováno 235 případů spalniček a jen za prvních pět měsíců roku letošního již 545 případů.

„Je neoddiskutovatelné, že se spalničkami se budeme v budoucnosti setkávat znovu a znovu. Ačkoliv nám to legislativa neukládá za povinnost, nabídli jsme v rámci prevence vzniku tohoto onemocnění všem zaměstnancům možnost nechat si bezplatně otestovat hladinu protilátek vůči spalničkám,“ uvádí předsedkyně představenstva Nemocnice Český Těšín MUDr. Barbora Zbránková, s tím, že prioritou tohoto kroku bylo zajištění bezpečného prostředí jak pro pacienty, tak zaměstnance.

Vzorky zaměstnanců Nemocnice Český Těšín, ale i dalších zdravotnických zařízení a záchranných složek, zpracovávaly Laboratoře AGEL, konkrétně Oddělení klinické mikrobiologie v Ostravě. Vznikl tak unikátní rozsáhlý soubor dat vyšetření téměř 8,5 tisíců osob. Ten ukazuje rozdíl v odolnosti vůči spalničkám mezi věkovými skupinami pracovníků zdravotnických i nezdravotnických firem. "Celkem jsme zpracovali více než 8,5 tisíce vzorků a zjistili jsme, že v populaci, která byla očkována jednou nebo dvěma dávkami vakcíny je nechráněných 36,5 % lidí. Výsledky ukazují, že očkování časem vyvane a prevencí proti onemocnění je nechat se znovu přeočkovat," míní Mgr. Hana Bílková Fránková, MBA, vedoucí oddělení klinické mikrobiologie Laboratoří AGEL v Ostravě - Vítkovicích.

Také mezi testovanými pracovníky Český Těšín byla zhruba čtvrtina osob, u kterých byla zjištěna nedostatečná hladina protilátek. „Těmto zaměstnancům jsme nabídli podstoupit další dávku očkování proti spalničkám a naprostá většina z nich této možnosti také využila. Otestováno bylo cca 160 zaměstnanců a následně bylo proočkováno 40 pracovníků, což nemocnici vyšlo téměř na 60 tisíc korun, ale je to bez diskuze ta nejlepší investice, kterou jsme mohli učinit,“ uvedla MUDr. Barbora Zbránková s tím, že další výhodou vysoké proočkovanosti personálu je fakt, že v případě zhoršené epidemiologické situace nebude provoz nemocnice jakkoliv ohrožen a rovněž přenos na naše pacienty bude  od zaměstnanců minimalizován.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: