Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

S inkontinencí bojují v Nemocnici Český Těšín úspěšně díky elektropřístroji

24.4.2019

Inkontinencí trpí v průběhu života celá polovina žen. Nejběžněji postihuje ženy těhotné, po porodu, nebo v pozdějším věku po menopauze. Díky moderním medicinským postupům lze tento problém efektivně řešit, bohužel jen malé procento pacientek se však s tímto problémem svěří do rukou odborníků. Změnit tento trend se snaží Nemocnice Český Těšín, která na problematiku inkontinence upozorňuje formou přednášek a nabízí i speciální léčbu formou elektroterapie.

„Stresová močová inkontinence je ve společnosti stále ještě tabu, přestože se čím dál více pacientek s tímto problém svěřuje odborníkům. Ženy by se ale neměly bát o těchto potížích mluvit, protože inkontinenci lze řešit, a to i jinak než vložkami. Každá z pacientek, která se s těmito problémy svěří do péče našich odborníků, vždy jen lituje, že nepřišla dříve,“ říká MUDr. Barbora Zbránková, primářka rehabilitačního oddělení Nemocnice Český Těšín.

Ženy trpící stresovou močovou inkontinencí se mohou zbavit svých nepříjemných obtíží pomocí speciálního cvičení pánevního dna, ale moderně třeba i pomocí intenzivní elektroléčby. Právě tu nabízí již druhým rokem i Nemocnice Český Těšín, a to díky speciální vaginální elektrodě, kterou lze napojit na přístroj určený ke klasické elektroléčbě nízkofrekvenčními a středofrekvenčními proudy.

„Terapie slouží k intenzivnímu posílení pánevního dna, ať už jako léčba či jen prevence močové inkontinence,“ říká vedoucí fyzioterapeut Nemocnice Český Těšín Mgr. Alfréd Heckel s tím, že k přístroji je možné připojit také tlakovou sondu a využít zpětné vazby, kdy pacientka aktivně sondu mačká dle instrukcí terapeutky a na monitoru vidí, jaký tlak vyvíjí. Tím to způsobem se naučí vnímat a správně aktivovat svaly.

„Terapie pánevního dna je intimního charakteru, proto cvičení probíhá vždy individuálně. To nám ale umožňuje zajistit maximální efektivitu i péči pro každou pacientku, kdy také daleko otevřeněji probíráme obtíže, kontinuálně sledujeme pokroky a zabýváme se i individuálním cvičením, kde ihned korigujeme případné chyby. Edukace je jednoznačně nejpodstatnější, protože většina pacientek si neumí představit, jak pánevní dno vypadá a jak pracuje,“ přibližuje terapii Mgr. Alfréd Heckel.

Terapie je vhodná pro ženy se stresovou inkontinencí jakéhokoliv věku, včetně žen po porodu. Celkově obvykle zahrnuje terapie přibližně 15 čtvrthodinových sezení, která je vhodné absolvovat během jednoho až dvou měsíců. Kromě elektroléčby je přitom součástí terapie i výuka cviků na posílení pánevního dna.

„Pokrok je viditelný obvykle už po měsíci, pokud ženy aktivně cvičí doporučené cviky. Smyslem terapie je ale kromě dosažení aktuálních výsledků i zajištění dlouhodobě udržitelné kondice, což znamená pacientky naučit, že cvičit mohou kdykoliv a kdekoliv při běžných denních aktivitách - ať už v práci, nebo třeba při čekání na autobus,“ prozrazuje Mgr. Heckel s tím, že terapie v ceně 1000 korun je bezbolestná a nenáročná. Předcházet jí však vždy musí odborné rehabilitačním lékařem, ke kterému se mohou zájemci objednávat na telefonním čísle 558 769 249.

Odborníci z řad zdravotníků se pak mohou vše o problematice inkontinence dozvědět na odborné přednášce, kterou Nemocnice Český Těšín pořádá ve středu 24. dubna odpoledne.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: