Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

Nemocnice Český Těšín nabízí dětem rehabilitaci na lezecké stěně

5.11.2018

Dětské pacienty rehabilitačního oddělení Nemocnice Český Těšín čeká zábavnější i hravější léčba. Pro děti s vadným držením těla, se sníženou pohyblivostí nebo rehabilitující například po úrazu nebo po operacích vybudovala nemocnice speciální cvičební koutek, který se skládá z lezecké stěny, provazového žebříku a šplhacího lana. Investice do těchto rehabilitačních pomůcek sice dosáhla několika tisíc, ale vedení nemocnice si od ní slibuje vyšší účinek léčby u dětských pacientů.

Dětští pacienti českotěšínské nemocnice dosud rehabilitovali v individuálních cvičebnách nebo ve velké tělocvičně, kde se cvičí i skupinově. Tam mají k dispozici ale pouze základní cvičební pomůcky jako pružná lana a gumy, balanční pomůcky či míče. Díky novému koutku je cvičení daleko kreativnější a pro děti zajímavější.

„Cvičení dětí na cvičebně bylo potřebné obohatit také o prvky posilovacího cvičení včetně cvičení s využitím váhy vlastního těla. Pro cvičení tak lze využít uzavřených i otevřených řetězců, zapojit horní i dolní končetiny do fáze opory i fázické hybnosti,“ říká fyzioterapeutka českotěšínské nemocnice Mgr. Ester Horáčková, kterou napadla myšlenka vybudovat lezeckou stěnu, provazový žebřík a šplhací lano. „Vznikl tak cvičební koutek s těmito atrakcemi. Pro děti je vhodná pestrost a různorodost cvičení, ke kterému tento cvičební koutek vybízí,“ uvedla Mgr. Horáčková s tím, že týdně rehabilituje v Nemocnici Český Těšín okolo dvaceti dětí.

Lezecká stěna, která je umístěná ve třetím podlaží vedle velké tělocvičny na budově C, je určena pro dětské pacienty do 50 kilogramů, přičemž se skládá z lezeckých chytů našroubovaných na zeď. „Lezecká stěna, provazový žebřík i šplhací lano slouží k rozvoji motoriky a koordinace pohybu dětí. Koordinaci mohou také natrénovat chůzí napříč chodbou po natažených pásech. Veškerá cvičení děti se provádí za asistence terapeuta,“ dodala Mgr. Horáčková.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: