Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

Posílit řady dobrovolníků a zpříjemnit letní čas pacientů mohou noví zájemci v Nemocnici Český Těšín

21.5.2018

Strávit letní čas posezením a příjemným povídáním na lavičce v parku je pro zdravé lidi samozřejmostí. Dlouhodobě hospitalizovaní pacienti v Nemocnici Český Těšín, jejichž mobilita je ve většině případů značně omezena, ale mohou většinou na rozkvetlý nemocniční park pouze koukat z oken svých pokojů. Nemocnice Český Těšín se proto nyní ve spolupráci s organizací ADRA rozhodla zahájit další nábor dobrovolníků, kteří by pacientům zpříjemnili vhodnými aktivitami nadcházející letní měsíce.

„Naše nemocnice disponuje nádherným parkem s množstvím zeleně a lavičkami, který je samozřejmě přístupný také našim pacientům, pro něž se areál snažíme průběžně zvelebovat. Bohužel jej ale na procházky či odpolední popovídání s rodinnými příslušníky využívají hlavně pacienti, u nichž zdravotní stav nijak neomezuje mobilitu,“ uvádí členka představenstva Nemocnice Český Těšín Mgr. Alice Ručková s tím, že zdravotníkům na podobné aktivity s pacienty, kteří jsou hůře mobilní a přemisťují se často jen za pomoci invalidních vozíčků, už v pracovní době nezbývá dostatek času.

„Pacienta může vzít na procházku samozřejmě i rodina. Ale v dnešní uspěchané době stále přibývá klientů, za kterými jejich blízcí nedocházejí vůbec nebo velmi zřídka. Takoví lidé, pokud se sami nepohybují, tráví veškerý čas během hospitalizace v nemocničním pokoji, a to bychom chtěli změnit,“ vysvětluje Alice Mgr. Ručková účel, proč se nemocnice rozhodla ve spolupráci s organizací ADRA zahájit další nábor dobrovolníků do nemocnice.

„Dobrovolníci vnášejí do nemocnice další možnost lidského kontaktu. Snaží se vyplnit volný čas nemocného, mohou si s ním jen tak povídat, předčítat, hrát hry nebo pacienta doprovodit právě na té procházce. Modré nebe nad hlavou, vůně keřů, stromů a zelená tráva, to je to, co v nemocničním pokoji člověku nesmírně chybí. A k tomu - člověk, který přišel ve svém volném čase jenom pro to, aby pacientům přinesl trochu radosti. Dobrovolníci tak bezpochyby mohou přispět k lepšímu průběhu léčby,“ říká Mgr. Hana Čadová z organizace ADRA.

Chtěli byste se také stát dobrovolníky? Podmínkou je plnoletost, tedy alespoň 18 let, a chuť pomáhat druhým. Nezáleží na znalostech nebo speciálních schopnostech. Jediné, co je potřeba, je čas, který může člověk nemocným věnovat, a to třeba jen jednu nebo dvě hodiny týdně. Organizace ADRA nabízí dobrovolníkům proškolení, odbornou podporu, pojištění a proplacení cestovních nákladů.

V případě zájmu kontaktujte Dobrovolnické centrum ADRA na tel. čísle 732 509 400, případně pište na emailovou adresu hana.cadova@adra.cz.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: