Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

V areálu Nemocnice Český Těšín otevřeli HIV poradnu

18.4.2017

V areálu Nemocnice Český Těšín zahájila provoz bezplatná poradna HIV, jejímž zřizovatelem je Státní zdravotní ústav. Příchozím lidem je zaručena absolutní anonymita, kdy analýzy jsou realizovány pod číslem, které nelze identifikovat s klientem. Českotěšínská HIV poradna je otevřena každou středu v době od 14.00 do 18.00 hodin a lze se do ní objednat na čísle 558 769 286.

„Klient přijde do poradny a je s ním uskutečněn předtestový pohovor, ve kterém má možnost se informovat na podrobnosti testu. Následně je klientovi odebrána krev. Testy jsou anonymní a bezplatné a identifikace vzorku je zabezpečena číselným kódem. Klient si může osobně vyzvednout výsledek testu za týden a je mu poskytnuto potestové poradenství. Výsledky je možné vyzvednout i každou následující středu,“ říká Jana Bojková, sestra HIV poradny.

Výsledky podle Jany Bojkové nejsou sdělovány telefonicky ani poštou a nelze vystavit ani potvrzení o výsledku testu. A pokud se zjistí, že dotyčný má pozitivní test, jaký je další postup? „Potvrzený pozitivní výsledek pro klienta znamená vystoupení z anonymity, rozhovor s lékařem a poradna mu usnadní objednání k následné léčbě. Včasné zahájení léčby má významný dopad na dobré zdraví pacienta a umožňuje zachovat dosavadní kvalitu života na velmi dlouhou dobu,“ uvedla Jana Bojková.

Odborníci varují, že lidé se v posledních letech přestávají viru HIV bát a přitom počty nakažených stoupají. Mezi kategorie s rizikovým chováním patří zejména skupina mužů, kteří mají sex s jinými muži, dále pracovníci sexbyznysu a lidé s velkým počtem sexuálních partnerů a partnerek. Nicméně každý nechráněný pohlavní styk s neznámým partnerem nebo partnerkou představuje rizikové chování, po kterém by mělo později následovat otestování.

„V současnosti jsou k dispozici léky, které dokážou virus HIV utlumit a umožnit přežití člověka po velmi dlouhou dobu. Tuto dobu však nelze garantovat z důvodu možných zdravotních komplikací, které ji mohou výrazně zkrátit. Je každopádně lepší virus HIV nezískat a nezkomplikovat si zdraví,“ dodala Jana Bojková.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: