Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 558 769 211

O nemocnici

Rehabilitační oddělení Nemocnice Český Těšín nabízí nově skupinové cvičení

18.10.2016

Novinku si pro obyvatele Českého Těšína a okolí připravila místní nemocnice. Zatímco dosud se rehabilitační oddělení Nemocnice Český Těšín, která je členem skupiny AGEL, věnovalo ambulantním a hospitalizovaným pacientům, nyní se zaměřila rovněž na všechny obyvatele příhraničního města a přilehlých obcí. Nemocnice totiž přichází se dvěma kurzy skupinového cvičení proti bolestem zad, kterého se mohou zúčastnit jak senioři, tak dospělí nebo děti.

Bolavá záda dříve či později trápí každého z nás. Mohou být způsobena nejen zraněním, ale i různými nemocemi, infekcemi a dědičností. Nejčastěji však za bolavá záda může náš způsob života. „My vycházíme z toho, že řada lidí chce něco dělat s problémy se zády, ale sami se nepřinutí cvičit. Když budou ve společnosti několika lidí, tak nejen, že udělají něco pro své zdraví, ale také se v kolektivu navzájem motivují, což cvičení zpříjemní a velice oživí,“ říká vedoucí fyzioterapeut českotěšínské rehabilitace Mgr. Alfréd Heckel s tím, že kurzy jsou určeny k udržování kondice a zdraví, vše pod dohledem rehabilitačního pracovníka nemocnice.

Prvním kurzem, který nemocnice organizuje, je kurz pro stabilizaci a mobilizaci páteře metodou „Stabilizační a Mobilizační Systém“. V těchto kurzech se lidé naučí, jak správně zpevnit páteř, posílit svaly a vyvarovat se špatného držení těla a degenerace páteře či velkých kloubů. „Tato metoda je vhodná pro lidi s bolestí zad, nebo pro ty, kteří chtějí poruchám páteře předejít. Je určena také pacientům, u kterých nebyly úspěšné jiné rehabilitační metody,“ uvádí Mgr. Alfréd Heckel.

Metoda „SM systém“ je vyvíjena již 30 let. Cvičení je vhodné pro jakoukoli věkovou skupinu, pro děti od školního věku až po seniory, těhotné, nevrcholové i vrcholové sportovce. Skládá se ze sestavy cviků podle MUDr. Richarda Smíška, které pomáhají správně aktivovat spirální svalové řetězce. „Ty umožňují protahovat páteř směrem vzhůru a zajistí tak ploténkám mezi obratli dostatečný prostor pro léčbu a regeneraci. Díky špatným pohybovým návykům a celkově špatnému životnímu stylu jsou některé svaly ochablé a jiné přetížené, což vede k nadměrnému zatížení a následné degeneraci meziobratlových kloubů a plotének,“ doplnil fyzioterapeut.

Druhý kurz cvičení „Autoaspekce – pohybem k sebeuvědomění“ je založen na principu Feldenkraisovy metody. Jde především o uvědomění si sebe sama prostřednictvím sekvence konkrétních pohybů. Cvičení je zaměřeno na zlepšení celkové postury – držení těla v prostoru, postoj, pružnost a koordinaci pohybu. Je to celosvětově uznávána metoda, která rozvíjí správné pohybové vzorce, pomáhá zlepšit fyzickou i psychickou kondici. Pozitivně ovlivňuje pohybová omezení, vývojové poruchy či chronické bolesti.

Cvičení probíhají většinou vleže na zemi. Fyzioterapeut slovně provází klienty sérii nenáročných, pomalých a jemných pohybů s využitím pohybů očí, krku, pánve a dechu. „Pozornost je směřována na vnímání jednotlivých částí těla, kvality pohybu a uspokojení z něj. Po lekcích lidé obvykle cítí lehkost, větší vzpřímenost a pohyblivost těla,“ uzavírá Alfréd Heckel.

Cvičení probíhá v prostorách rehabilitačního oddělení Nemocnice Český Těšín. Bližší informace poskytne Mgr. Alfréd Heckel – e-mail: alfred.heckel@nct.agel.cz; na cvičení se lze objednat na telefonním čísle 558 769 252.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: